keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Kameratekniikka - Aukko

Kameran valokuvaustekniikka perustuu kolmeen eri asiaan. Yksi niistä on aukko, toinen suljinajan nopeus ja kolmas on ISO arvo. Nämä kolme vaikuttavat toinen toisiinsa.


Mikä on aukko?
Aukosta virtaa valo kameraan. Aukon kokoa säätelemällä pystyy vaikuttamaan kuvan syväterävyyteen. Mitä suurempi aukko niin sitä pienempi syväterävyys.


Kamerassa AV tai A asetus = aukon esivalinta - puoliautomatiikka antaa valita itse aukon ja kamera valitsee automaattisesti suljinajan.
photographylife.com

Vertailu aukon syväterävyydestä


Tein pöydälle sommitelman erilaisista esineistä niin että ne olivat sijoiteltu eri etäisyyksille kuvauspaikastani. Aloin kuvaamaan sommitelmaa järjestäen suurimmasta aukosta pienimpään, samalla kirjoitin ylös kameran automaattisesti tarjoaman suljinajan.

ISO 400 | Kukat, kynttilät, seinä ja sohva pysyvät vielä sumeina, mutta pienemmällä aukolla terälehdet rupeavat pikkuhiljaa terävöitymään. 
ISO 400

ISO 400 | Kukat, sohva ja seinä näkyvät jo selkeästi.

F/18 aukon jälkeen kameran automaattisesti tarjoama suljinnopeus ei enää riittänyt tarkan kuvan ottamiseen. Olisin tarvinnut jalustan etteivät kuvat olisi heilahtaneet, joten lopetin kuvaamisen F/18 kohdalla vaikka pienin aukko olisi ollut F/29.


ISO 400 | Vertailuna suurin ja pienin kuvaamani aukko. 

Kuvasin samanlaisen setin myös eri ISO asetuksella, joka vaikutti automaattiseen suljinaikaan.


ISO 2000 | Suuremmalla ISO asetuksella suljinaika lyheni moninkertaisesti. 

ISO 2000 | Pienimmän aukon kohdalla tiiliseinän yksityiskohdat voi jo nähdä selkeästi.

ISO 2000 | Vertailu suurimman ja pienimmän kuvaamani aukon kanssa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti